Bine de_stiu2Sunt aproximativ un miliard de biciclete in lume, de doua ori mai multe decat automobilele. Aproape 400 milioane sunt numai in China, iar in fiecare an sunt produse cate 50 milioane biciclete si 20 milione masini.
Bine de_stiu3Desi Leonardo da Vinci a schitat ce pare a fi o bicicleta, francezul De Sivrac a construit prima bicicleta in 1690. Totusi, ea nu avea pedale.

Bine de_stiu4

 Acestea au fost adaugate in 1840 de catre un scotian, Kirkpatrick Macmilan, care mai tarziu a fost denumit inventatorul bicicletei.
Prima data, o singura rotatie a pedalei, determina o rotatie a rotii bicicletei. Cu inventarea vitezelor, bicicletele puteau sa circule cu viteza automobilului.
Anvelopele umflate cu aer s-au folosit la biciclete inainte de folosirea lor la masini. Bicicleta, asa cum o stim azi, are cele doua roti de acelasi diametru si arata la fel ca cea din 1900.

In 1985, John Howard, ciclist olimpic si castigator la Ironman SUA, stabileste un nou record de viteza cu bicicleta atingand 245.08km/h, pedaland in “plasa” unei masini speciale. Recordul a fost doborat de catre Fred Rompelberg, un olandez care a pedalat, la fel ca John, in “plasa” unei masini si care a atins 268.831km/h, record ce este si azi valabil. Remarcabil este ca Fred, ce detine multe recorduri cu bicicleta, a avut 50 ani cand a stabilit Recordul Absolut de Viteza cu Bicicleta. El este la ora actuala, cel mai varstnic ciclist profesionist.

Bine de_stiu1Scriind la acel articol, stateam eu asa si ma gandeam (de unde s-a pornit cu bicicleta si unde s-a ajuns): din ce in ce mai multe firme de automobile, proiecteaza biciclete electrice. Sunt ele concepute pentru a ne face viata mai usoara? sau sunt facute pentru a consuma o energie (chiar daca acea energie este electrica si pe moment este ieftina) si sa fim legati precum suntem legati acum de combustibilul fosil. Sunt de parere ca aceste companii doar se orienteaza spre energia electrica ca fiind urmatorul combustibil, combustibil ce va fi din ce in ce mai scump.

 

 

About The Author

Related Posts