casca bicicleta_1

O casca de bicicleta fuctioneaza numai daca este purtata corect. Acest articol prezinta sfaturi, de la alegerea unei casti de bicicleta pana la evitarea unori  greseli in privinta castii. 

De ce sa port o casca?
Este simplu. In cazul in care vei cadea, casca preia forta loviturii in loc de capul tau. Chiar si la o viteza mica, cazatura de pe bicicleta poate fi periculoasa. Pentru copii si adulti, purtarea unei casti de bicicleta este cea mai buna metoda de a preveni o situatie care iti poate pune viata in pericol.
Cum sa iti alegi casca.
Sunt o multime de variante din care poti sa iti alegi casca. Numai aminteste-ti cateva reguli:

–    Ai grija sa ti se potriveasca. Casca nu  trebuie sa se miste mai mult de 1 cm in fiecare parte a capului. Daca ai parul lung, ia in considerare o casca ce are un decupaj pentru “coada” parului.
–    Gandeste-te la vizibilitate. Casca  poate bloca o parte din ce vezi, in acest caz, alege alta casca. Poti alege sa fie in mai multe culori, intr-o singura culoare sau sa aibe luminite.

casca bicicleta 2

Purtarea unei casti de bicicleta.
     Regulile pentru purtarea castii sunt aceleasi si pentru copii si pentru adulti.
–    Casca trebuie sa acopere fruntea fara sa fie aplecata in fata sau in spate, iar curelele in forma de V sa fie pe sub fiecare ureche.
–    Fixati cureaua sub barbie, nu intr-o parte sau de-a lungul maxilarului.
–    In cazul in care casca se misca intr-o parte (fata-spate, stanga-dreapta), utilizati placutele de dimensionare pentru a o ajusta.

Evitati  sa faceti greselile pe care le fac toti.
    Daca o casca este aplecata in fata, atunci spatele capului este mai vulnerabil in cazul loviturii. Pentru a purta corect casca (orizontala), stangeti cureaua sub barbie. Daca aluneca in fata, va trebuie o casca mai mica.
    O casca ce aluneca in spate, este la fel de nepotrivita pentru dumneavoastra. In acest caz, fruntea si lateralele capului sunt vulnerabile in cazul lovirii. Din nou, strangeti cureaua sub barbie si daca tot aluneca spre spate, va trebuie o casca mai mica.

Alti factori ce trebuie luati in considerare.
    Invatati-va copiii sa nu poarte casca in timp ce se joaca unde se afla zone de escaladat, sau cand se catara in copaci. Cureaua unei casti poate sufoca in cazul in care se prinde de ceva.
    Daca ati suferit un accident de bicicleta, aruncati casca si inlocuiti-o cu alta noua. Chiar daca pare ca nu a are nicio crapatura, posibil sa nu reziste la alta lovitura.
    Daca inchiriati o bicicleta sau o casca, chiar si pentru putin timp, examinati cu atentie dupa urme de lovituri, fisuri, zgarieturi sau asimetrie. In cazul in care casca arata excesiv de uzata sau nu vi se potriveste, cereti alta.

    Gandeste-te la siguranta.
    Acum ca am stabilit regulile de baza, pune-le in functiune. Purtati casca de bicicleta de fiecare data cand iesiti la plimbare si asigurati-va ca si copiii dvs fac la fel. Nu lasa placerea plimbarii sa se transforme intr-o tragedie.

casca bicicleta 3

 

About The Author

Related Posts