Bikepolo1Polo cu bicicleta este un sport de echipa, inventat in Irlanda, in 1891 de catre ciclistii pensionari. Acest sport este similar cu cel traditional, cu exceptia faptului ca bicicletele sunt folosite in locul cailor.

Bikepolo2

Polo cu bicicleta traditional se joaca pe un camp dreptunghilar cu iarba, lung de 150 metri si lat de 100 metri, asta oficial, dar neoficial, se poate juca pe orice teren suficient de mare. Mai mult decat atat, dimensiunile oficiale poate varia intre 120 si 150 de metri in lungime si  de la 80 la 100 de metri in latime. Mingea folosita are 12-15 cm circumferinta si ciocanul este de 1 metru lungime.
Exista 6 membri (7 in Franta), intr-o echipa din care 4 (5 in Franta) sunt pe teren la un moment dat. Ceilalti doi sunt folositi ca inlocuitori (rezerve). Meciurile internationale sunt jucate pe o durata de 30 de minute impartite in perioade de 7,5 minute fiecare denumita chukkar. Timpul suplimentar poate fi utilizat pentru a determina castigatorul, in cazul in care scorurile sunt egale la terminarea celor 30 minute.
Daca este comis un fault intentionat in calea catre gol, echipa care este faultata ii  este dat in mod automat un gol. Pentru  faulturi mai putin severe,  sunt acordate lovituri libere de la 15 metri si 25 metri. In caz de faulturi in mod deliberat sau faulturi periculoase, arbitrul poate emite Cartonasul galben (atentionare) si in caz de faulturi repetate sau severe cartonasul rosu (eliminare). Player-ul eliminat poate fi inlocuit de altul dupa incheierea chukkar-ului, daca arbitrul permite acest lucru.

Jocul Hardcourt
In ultimii ani, o forma alternativa de joc, cunoscuta sub numele de ” Hardcourt Bike Polo “sau” Urban Bike Polo ” a crescut in popularitate. In aceasta varianta, echipe formate din trei pana la cinci jucatori joaca pe terenuri de tenis, hochei, patinoare strada, sau orice alte suprafete ce sunt disponibile. Regulile pot varia usor in functie de oras.
In general, acesta este un joc mai rapid, cu 3 membri pe o echipa, fara rezerve si toti membrii sunt pe teren, in orice moment. O  minge de hockey de strada este folosita si meciurile sunt jucate pana cand o echipa ajunge la 5 puncte, fara sa joace chukkar-e.  Se poate introduce o limita de timp, cum ar fi 10 minute, ce poate fi pentru a maximiza numarul de runde posibile in timpul zilei in cadrul unui concurs..
Exista trei reguli de baza in joc:
In cazul in care se intampla un “picior jos” sau “DAB” (atingerea pamantului cu piciorul), jucatorul trebuie sa atinga cu ciocanul o zona stabilita din teren. Exista, de obicei, zone situate pe fiecare parte a terenului.

Bikepolo3Pentru a inscrie, jucator ofensiv trebuie sa loveasca mingea peste linia de poarta, utilizand capatul ingust al ciocanul – acesta se numeste o “gol” sau “hit” – lovitura mingii peste linia de poarta, cu celalalt capat de ciocan este numita “ratare”.
Atunci cand echipa ta marcheaza un gol, asteptati in terenul vostru ca cealalta echipa (jucatorul sau mingea, oricare dintre acestea are loc mai intai) sa traverseze jumatatea inainte de angajarea in joc din nou.
Exista trei reguli de contact: corp pe corp, biciclete pe biciclete si ciocanul pe ciocan.

Bikepolo4

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.